woensdag 31 december 2008

Gelukkig en Voorspoedig 2009

Einde Nederlandstalige Radio Luxemburg


Op 31 december 1974 stopt Radio Luxemburg met de Nederlandstalige uitzendingen.
Vanaf 5 december 1953 waren de Nederlandstalige uitzendingen te beluisten via de middengolf op de 208 meter band. Bekende dj's waren Stan Haag, Guus Janssen jr,Felix Meurders en Peter Koelewijn.
Uit de radio klonken: "Ramona", "Kom van dat dak af", "Zwei kleine Italiener" en "Tom Dooley", dat zijn mijn eerste herinneringen aan populaire muziek. Deze muziek klonk uit onze radio, Radio Luxemburg stond de hele dag aan.
Stan Haag met "Muziek voor Eva" was een van de populaire programma's die dagelijks op de radio waren.
Iedere zondagmiddag presenteerde Guus Janssen jr. "Tiener Topper Tijd" . De tune klinkt mij nu nog steeds bekend in de oren: 'Cliff Richard' met "Ready Steady".
Op zondagmorgen voor "Tiener Topper Tijd" was er een programma van Jan Thijs, de sponsor was "Clearasil reinigt poriën diep", een middel tegen jeugdpuistjes.
Na "T.T.T" werd het programma overgenomen door de Duitstalige zender. Dan kwam altijd "Die Grosse Acht". Dit was een hitparade van de acht beste Duitse schlagers. Gevolgd door "Die Hitparade". Dit was dan een hitparade met zowel Duitse als Internationale artiesten.

The Police - Every Breath You Take (1983)

 
Andy Summers (gitarist) 31-12-1942

Laatste Kolen 31 December 1974

Laatste kolen Oranje Nassau definitief einde van de Limburgse mijnindustrie
Om elf uur in de ochtend van oudejaarsdag is uit de laatste Limburgse kolenmijn, de Oranje Nassau, het laatste brok steenkool naar boven gehaald. Uit een wagentje, met het opschrift “De letste van de O.N. en van de Limburgse koele”.
De stemming onder mijnwerkers van het laatste uur was niet je van het. Velen maakten de laatste schicht. Diverse jongere werknemers liepen verdwaald rond over het mijncomplex in de wetenschap dat de mijnpoort voor hen voorgoed sloot.
Heerlens burgemeester Gijzels noemde de laatste dag van de mijnbouw in Limburg een dag van droefenis, omdat veel mijnwerkers er niet in geslaagd waren vervangende werkgelegenheid te vinden.

maandag 29 december 2008

Rookboetes voor veertig kroegen Heerlen


Bij een controle op handhaving van het rookverbod medio december zijn veertig horecazaken in Heerlen door de mand gevallen.
De inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit constateerde dat in de kroegen werd gerookt en heeft maatregelen tegen ze getroffen. De meeste zaken zullen een boete van ruim driehonderd euro moeten betalen. Een aantal kroegen kondigt aan het rookverbod nu weer te gaan handhaven. In Kerkrade liepen kort voor kerst nog eens zes kroegen tegen de lamp en eders in Parkstad negen.

Marianne Faithfull - As Tears Go By (1965)


Marianne Faithfull 29-12-1946

woensdag 24 december 2008

Fijne Feestdagen

Eerste uitzending Regionale Omroep Zuid


Op 24 december 1945 is Regionale Omroep Zuid voor het eerst in de lucht, opgericht om programma's te verzorgen voor Limburg.
Omdat de Lopik zenders niet de uithoeken van Nederland kunnen bereiken wordt er een steunzender geplaatst in Beek om Limburg te voorzien van de Hilversumse radio programma's, eerst met Radio Herrijzend Nederland, dan met Radio Nederland in Oprichting en later als steunzender voor de programma's op 1007 kHz.Per dag wordt op deze zender een paar uur regionale programma's verzorgd door de ROZ.
Om 18.30 uur ging de eerste uitzending van de eerste regionale omroep in Nederland, Regionale Omroep Zuid ( ROZ), van start. Minister Van der Leeuw van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen hield een openingstoespraak.
Limburg kreeg de eerste regionale omroep vanwege de voortrekkersrol die de ROZ was toebedeeld. De regering wilde bekijken of het mogelijk en wenselijk was een nationale omroep op te richten, die was onderverdeeld in regionale omroepen.

maandag 22 december 2008

Bee Gees - Spicks and Specks (1967)


Tweeling Robin & Maurice Gibb 22-12-1949(Maurice overleed 2003)

Specsavers wint Loden Leeuw

De meest irritante reclame komt van opticienketen Specsavers en kreeg daarvoor vandaag de Loden Leeuw in het consumentenprogramma Radar. In het spotje van Specsavers wordt een omaatje aangevallen door een opticien. Met 35 procent van de stemmen won Specsavers. Op de tweede plaats eindigde een spotje van AXE (23,4 procent), derde werd een commercial van Tele 2 (23,1).

Joop Braakhekke mag zich vanaf vandaag de meest irritante bekende Nederlander in een tv-spotje noemen.
In de categorie irritante Bekende Nederland werd de Loden Leeuw gewonnen door Joop Braakhekke voor zijn Ambipur-commercial. Kijkers vinden het raar dat een topkok geassocieerd wordt met de stoelgang.

maandag 15 december 2008

Derrick-acteur Horst Tappert overleden



De Duitse acteur Horst Tappert is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend om zijn rol als de Duitse politieman Derrick uit de gelijknamige ZDF-serie.
Hij stierf zaterdag 13 december in München. Dat heeft zijn vrouw Ursula maandag aan Duitse media meegedeeld.

Provincie peilt mening bevolking

Ook dit jaar voert de provincie een bevolkingsonderzoek uit om te weten wat er leeft onder de inwoners. Een groot aantal Limburgers krijgt per post een vragenlijst om aan te geven wat ze van de provincie vinden en verwachten.

Meedoen kan ook via internet, tot en met 23 december, via www.limburg.nl.

Dave Clark Five - Catch Us If You Can (1965)


Dave Clark (drummer)15-12-1942

zaterdag 13 december 2008

Limburgs dialect nog zeer vitaal

De Limburgse dialecten zijn nog uiterst vitaal. Beduidend vitaler dan de dialecten in Noord-Brabant en Zeeland.

Dit blijkt uit een grootschalige internet-enquête die vorig jaar werd gehouden naar het streektaalgebruik in Zuid-Nederland, begeleid door de Universiteit Utrecht. De resultaten zijn samengevat in het deze week verschenen Jaarboek 2007 van Vereniging Veldeke Limburg. Aan het onderzoek deden ruim 5000 mensen mee, van wie bijna de helft (2347) uit Limburg.

Limburgers gebruiken het dialect ook in veel meer situaties als voertaal. Bijna de helft van de Limburgers spreekt dialect op school en op het werk, tegen nog geen 20 procent van de Zeeuwen en maar 8,8 procent van de Brabanders. Ook het personeel in de supermarkt wordt door ruim 80 procent van de Limburgers in het dialect aangesproken, terwijl van de Zeeuwen 34 procent en van de Brabanders slechts 20 procent dan de thuistaal hanteert.

'Zeer ongebruikelijk' is volgens de onderzoekers het hoge percentage Limburgers (43,1 procent) dat ook in de contacten met de huisarts het dialect gebruikt. In Zeeland en Brabant is dat 10 procent of minder. Bij het chatten, e-mailen en sms'en met dialectsprekenden kiest ruim een derde van de Limburgers voor dialect als voertaal (onder jongeren is dat zelfs meer dan de helft, bij 60-plussers een kwart). "Als mensen in die domeinen voor het dialect kiezen, maken ze het zich extra moeilijk", zeggen de onderzoekers. "Ze moeten bij het spellen van de woorden een bijzondere inspanning doen."

Het gebruik van dialect als de taal waarmee de kinderen worden opgevoed, is in Limburg veel populairder dan in Zeeland en Brabant. Kiezen acht van de tien Limburgse ouders voor dialect, in Zeeland is dat vier van de tien, in Brabant amper een kwart. "Er is in Limburg zelfs een tendens naar méér dialectgebruik bij de opvoeding. De laatste jaren kiezen meer jonge ouders voor het Limburgs, een ontwikkeling die afwijkt van wat we in de andere provincies zien", melden de onderzoekers van de universiteit en streektaalfunctionarissen.(Bron LD)

zaterdag 6 december 2008

Roy Orbison 1936-1988


Roy Kelton Orbison - Vernon (Texas), 23 april 1936 – Nashville (Tennessee), 6 december 1988) was een Amerikaanse country- en rockzanger.
Op 52-jarige leeftijd overleed Roy Orbison plotseling aan een hartaanval tijdens een bezoek aan zijn moeder.
Orbison begon zijn muziekcarriere bij platenlabel Sun Records, waar onder andere ook Elvis Presley en Johnny Cash bij zaten. Later had hij bij Monument Records erg veel succes met zelfgeschreven liedjes zoals "Only the Lonely", "Crying", "Blue Bayou" en "Pretty Woman".
In 1966 kwam zijn vrouw Claudette bij een mortorongeluk om het leven en in 1968 kwamen bij een brand in zijn landhuis twee van zijn drie kinderen om het leven. In 1973 was zijn broer op weg naar hem om Thanksgiving te vieren, maar kwam om het leven door een auto-ongeluk.
In 1987 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Om dit te vieren trad hij op met Elvis Costello en Bruce Springsteen in een televisiespecial "Roy Orbison and Friends". Roy was eindelijk terug aan de top en maakte dat nog eens duidelijk door deel uit te maken van de supergroep The Traveling Wilburys waarvan Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Tom Petty ook deel uitmaakten.
In 1988 bracht Orbison een nieuw album uit, namelijk Mystery Girl, dit album had vele hits waaronder "You got it". Dit nummer speelde hij maar één keer live en dat was enkele dagen voor zijn dood op de Diamond Awards in Antwerpen.

donderdag 4 december 2008

4 December St. Barbara


St. Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers. Ze werd in Zuid-Limburg geïmporteerd door mensen uit Oost-Europese landen, die door de opkomende mijnindustrie werden aangetrokken. Ze heet daar ook Sint Berb of Sint Babs. Ze droeg geen toren, maar een mijnwerkerslamp. Dat is praktisch in de mijnbouw. De oorzaak is misschien dat haar toren niet goed werd herkend, en werd geïnterpreteerd als een attribuut dat voor de mijnwerkers meer betekenis had.
St. Barbara is ook te koppelen aan St. Nicolaas, wiens feest een avond later wordt gevierd. Een verhaal over Barbara luidt dat ze de huishoudster van St. Nicolaas zou zijn geweest. Samen met de Goedheiligman bracht ze cadeautjes rond. Ook trok zij in de weken voorafgaande aan pakjesavond de streek door om te kijken of de kinderen wel braaf zijn geweest. Zij verstopte ook de zogenaamde appeltaartjes. Dit gebruik kwam uit het Duitse Rijnland waar Barbara de begeleidster was van St. Nicolaas.
4 December was een officiële feestdag. Die dag had iedereen vrij. ’s Morgens naar de kerk. Maar ’s middags was er altijd groot feest dan kwamen honderden mijnwerkerskinderen uit het dorp naar het 'Verenigingsgebouw', want Sinterklaas kwam dan op bezoek. Na de ontvangst van Sinterklaas werd er altijd een film gedraaid en na de film konden de kinderen Sinterklaas een hand geven en kreeg ieder kind een grote zak snoep mee naar huis.