vrijdag 2 januari 2009

Armand Pien (1920-2003)


Armand Pien (2-1-1920/22-9-2003)
Vakkundig én humorvol, terwijl hij in lippenstift, op de kaart van België de hoge- en lage drukgebieden tekende, bracht weerman Armand Pien zijn weerberichten. Hij begon in 1953 in de eerste jaren van de televisie met een uitgebreid weerbericht op de Vlaamse televisie en hij verzorgde 37 jaar lang het weerpraatje en presenteerde daarnaast wetenschaps- en amusementsprogramma’s bij de BRT (later VRT). Hij bezat de gave om in eenvoudige bewoordingen complexe atmosferische verschijnselen begrijpelijk én leuk te maken voor het grote publiek.
Wat nu niet meer zou kunnen, maar in Piens tijd eerder regel dan uitzondering was, dat er voor zijn weerbericht geen vastgestelde tijd stond. Afhankelijk van het weerbericht kon de programmering dus flink uitlopen.
De weerman met guitige uitstraling staat ook bekend om zijn kwinkslagen en legendarische weerspreuken. En had hij voor een bepaalde dag of weersituatie geen spreuk, dan verzon hij ‘m zelf wel. “een herfst zonder stormen is als een vrouw zonder vormen” en “mijn weerberichten kloppen altijd, alleen het weer houdt zich er niet aan” zijn daar goede voorbeelden van.