donderdag 29 oktober 2009

Asterix en Obelix


In de krant las ik dat het 50 jaar geleden was dat de eerste Asterix en Obelix werd gepubliceerd. Ik ben nog eens gaan zoeken naar de stripverhalen van deze twee want er was een periode dat ik deze strip kocht, nieuw of tweede hands. Inderdaad had ik nog 11 exemplaren liggen vooral uit de jaren zeventig. Naast alle grappen en grollen vond je in de Asterix stripboeken ook steeds historische verwijzingen.

dinsdag 27 oktober 2009

Firato 1974

Bekende DJ's prezen de nieuwste apparatuur aan. Zoals hier Klaas Vaak (Tom Mulder). eerst DJ bij Veronica en vanaf augustus 1973 bij de TROS. Daar presenteert hij jarenlang onder andere De Havermoutshow, Nachtwacht en het zeer populaire belspelletje 50 Pop of een envelop.
Overzicht beurs.

In de jaren 70 ben ik vaker op de Firato beroepsmatig geweest. De Firato was een beurs (1950 tot 1998)die zich voornamelijk richtte op de ontspanningsapparatuur voor het moderne huisgezin, waarbij in eerste instantie gedacht moest worden aan radio, televisie en de grammofoon. De bekendste primeur had de Firato in 1967 met de introductie van de kleurentelevisie. Andere promoties op de Firato waren de compact cassette, compact disc, teletekst en quadrafonie. Wie heeft er niet zijn stappen neergezet in het Amsterdamse RAIcomplex om te genieten van de nieuwste elektronica snufjes?



maandag 26 oktober 2009

Boerenmarkt Gaiapark




fotoW!M

Kiekes Wead - D'r Soekernónk


Dit is de titel van de dialectklucht van de Toneelvereniging 'Kiekes Wead' die wij gisteravond gezien hebben in 'Zalencentrum De Brandpoort' in Nieuwenhagen. Elk jaar weer speelt deze toneelvereniging een dialectklucht en ieder jaar weer is het lachen en genieten.

donderdag 22 oktober 2009

Paul McCartney op tournee door Europa


Arnhem GelreDome 9 december 2009 - Voor het eerst in zes jaar doet Paul McCartney Nederland aan! De ex-Beatle zal tijdens zijn Europese tour in zeven steden een concert geven. De aftrap van ‘The good evening tour’ is 2 december in het Duitse Hamburg, de stad waar het voor de Beatles allemaal begon. Ook het concert in het GelreDome belooft een van de muzikale hoogtepunten van dit jaar te worden. De legendarische live optredens van Paul McCartney zijn dé manier om de grootste momenten in de muziekgeschiedenis van de afgelopen 40 jaar opnieuw de beleven.
Datums:
2 December - Hamburg, Color Line Arena
3 December - Berlin, O2 World
9 December - Arnhem, Gelredome
10 December - Paris, Bercy
16 December - Keulen, Koln Arena
20 December - Dublin, The O2
22 December - London,The O2 Arena

woensdag 21 oktober 2009

Single Luck 'Barry McGuire'

One Hit Wonder 'Barry McGuire'
Een duik in mijn eigen singlecollectie (die schijfjes heb ik nog) leverde de nodig 'eendag hits' op. Vergane glorie maar desalniettemin verbonden met mooie herinneringen. 'Eve Of Destruction' van Barry McGuire, is ook zo eentje. Een protestsong uit de jaren 60, de tekst past ook tegenwoordig nog, een tijd waarin dit genre veel aanhang kende. Stond in 1965 13 weken in de top 40, hoogste notering nummer 3. Maar ook dit was roem voor korte duur.
Iedereen koestert zo zijn eigen eendagsvliegen die zich in het geheugen genesteld hebben.

zondag 18 oktober 2009

TV series jaren 60: De Wrekers

De Wrekers (The Avengers) is een Britse televisie serie uit de jaren '60 over een stel geheim agenten in het Verenigd Koninkrijk. Patrick Macnee speelde gedurende de gehele serie geheim agent John Steed, compleet met bolhoed en paraplu, samenwerkend met verschillende vrouwelijke collega's.Van 1965 tot 1969 verscheen Diana Rigg als Mrs. Emma Peel waarmee de meest bekende Wrekers afleveringen werden gemaakt. Eerst in zwart/wit maar wegens de populariteit kon er vervolgens op 35mm film in kleur worden opgenomen.

zaterdag 17 oktober 2009

De Beatle Laars


In die tijd had ik ook zo'n paar Beatlelaarzen.

TV series jaren 60: Flip de Tovernaarsleerling


Flip, de tovenaarsleerling was een KRO-productie. De hoofdrol was voor Flip (Leen Jongewaard)de leerling van de goedmoedige, maar verstrooide tovenaar Pytagor (vertolkt door Jan Hundling). Henk Molenberg was Gijs, een lakei. De koning was Lex Goudsmit, koningin Gwendolyn zijn vrouw was Jeanne Verstraete, Adèle Bloemendaal kroop in de huid van Oma Kneuteltje. Flip, de tovenaarsleerling werd uitgezonden van 16 december 1961 tot en met 2 mei 1964. Er werden 26 afleveringen van gemaakt.

maandag 12 oktober 2009

Oud-mijnwerkers eregast première 'Tien Torens Diep'


Mijnwerkers en hun kleinkinderen mogen als eerste de jeugdserie Tien Torens Diep zien. Op 20 en 25 oktober zijn zij daarvoor uitgenodigd in het Heerlense Royal Theater.
Het zal best een emotioneel treffen kunnen worden, denkt Theo van de Wetering van het Nederlands Mijnmuseum. „Tien Torens Diep gaat over drie mijnwerkerskinderen in het Limburg van de jaren vijftig. Mijnwerkers en familie zien hun levensgeschiedenis terug. Zelf was ik bij de opnamen waarin een moeder krijgt te horen dat haar zoon in de mijn is omgekomen. Ik had echt overal kippenvel.”
Volgens Harro van Staverden die de jeugdserie naar het boek van Jacques Vriens produceerde, is het niet meer dan logisch dat oud- mijnwerkers eregast zijn op de perspremieré. „Zij zijn de helden die Nederland in de jaren vijftig er economisch bovenop hielpen. Wij hopen dat Tien Torens Diep bij zal dragen aan het eerherstel dat deze groep mensen verdient.”
De serie Tien Torens Diep is vanaf 14 november wekelijks om 19.00 uur te zien bij L1 en vanaf 24 januari wekelijks bij de Avro. Op de première zullen de eerste afleveringen vertoond worden.(LD)

vrijdag 9 oktober 2009

9 oktober

Door de jaren heen een drukke dag in de muziekwereld.
Geboren op deze dag:
John Entwistle 1944 was de basgitarist van The Who.
France Gall 1947 Franse zangeres/songwriter won in 1965 het Songfestival voor Luxemburg.
Jackson Brown 1948 US zanger/songwwriter.
P.J. Harvey 1969 Engelse zangeres/songwriter.
Overleden:
Jacques Brel 1978 Belgische chansonier.
Roy Black 1991 Duitse schlagerzanger/acteur.

vrijdag 2 oktober 2009

Eumig Filmprojector en Filmkamera's


Krantadvertentie 1980. Video was in opkomst maar super8 was nog steeds populair. Van digitaalfilmen had men toen nog niet gehoord.
Eumig was een Oostenrijkse fabrikant van elektrische en elektronische apparaten maar vooral bekend als fabrikant van hoge kwaliteit amateur filmcamera's en filmprojectors. Ook heeft men een aantal fotocamera's gemaakt. Het werd opgericht in 1919 en begon de productie van zijn filmcamera's in 1931. Eumig werd gesloten na het faillissement in 1981.