maandag 12 oktober 2009

Oud-mijnwerkers eregast première 'Tien Torens Diep'


Mijnwerkers en hun kleinkinderen mogen als eerste de jeugdserie Tien Torens Diep zien. Op 20 en 25 oktober zijn zij daarvoor uitgenodigd in het Heerlense Royal Theater.
Het zal best een emotioneel treffen kunnen worden, denkt Theo van de Wetering van het Nederlands Mijnmuseum. „Tien Torens Diep gaat over drie mijnwerkerskinderen in het Limburg van de jaren vijftig. Mijnwerkers en familie zien hun levensgeschiedenis terug. Zelf was ik bij de opnamen waarin een moeder krijgt te horen dat haar zoon in de mijn is omgekomen. Ik had echt overal kippenvel.”
Volgens Harro van Staverden die de jeugdserie naar het boek van Jacques Vriens produceerde, is het niet meer dan logisch dat oud- mijnwerkers eregast zijn op de perspremieré. „Zij zijn de helden die Nederland in de jaren vijftig er economisch bovenop hielpen. Wij hopen dat Tien Torens Diep bij zal dragen aan het eerherstel dat deze groep mensen verdient.”
De serie Tien Torens Diep is vanaf 14 november wekelijks om 19.00 uur te zien bij L1 en vanaf 24 januari wekelijks bij de Avro. Op de première zullen de eerste afleveringen vertoond worden.(LD)