vrijdag 14 november 2008

Mitch Mitchell 1947-2008



14 november 2008: Mitchell, die woensdag dood werd gevonden op zijn hotelkamer in Portland, vlak na het laatste optreden van een tournee met de tribute-band Experience Hendrix, werd 61 jaar. Mitch Mitchell stierf in het harnas, altijd bezig om de nagedachtenis aan Jimi Hendrix te eren met livemuziek en verhalen.

John ‘Mitch’ Mitchell werd geboren in de Londense wijk Ealing en toonde al op jonge leeftijd talent voor het artiestenvak.

Toen Hendrix in 1966 in Londen arriveerde met zijn gitaar en de kleren aan zijn lijf als enige bezit, werden kosten noch moeite gespaard om de juiste muzikanten voor hem te vinden. Na dagenlange audities was bassist Noel Redding en Mitch Mitchell snel gevonden.
Mitch Mitchell, al op zijn vijftiende actief als professioneel muzikant, was altijd meer dan een dienende drummer. Hij stuwde Jimi Hendrix naar fenomenale hoogten.

Mitchell deed mee op de drie studioalbums die tijdens het leven van Jimi Hendrix verschenen – Are You Experienced? (1967), Axis: Bold as Love (1967) en Electric Ladyland (1968) – en droeg in belangrijke mate bij aan het postuum voltooide The Cry Of Love (1971).
Live en in de studio was hij een pionier van de jazzfusion, een samensmelting van rock en jazz waarbij de drums behalve als ritmische basis ook als solo-instrument fungeren. Tijdens het Woodstockfestival in 1969 improviseerde Mitchell een drumpartij bij Hendrix’ versie van het Amerikaanse volkslied The Star Spangled Banner Het heftige ritme en de vervormde gitaartonen werden door de hippiegeneratie opgevat als een protest tegen de oorlog in Vietnam.