zaterdag 6 december 2008

Roy Orbison 1936-1988


Roy Kelton Orbison - Vernon (Texas), 23 april 1936 – Nashville (Tennessee), 6 december 1988) was een Amerikaanse country- en rockzanger.
Op 52-jarige leeftijd overleed Roy Orbison plotseling aan een hartaanval tijdens een bezoek aan zijn moeder.
Orbison begon zijn muziekcarriere bij platenlabel Sun Records, waar onder andere ook Elvis Presley en Johnny Cash bij zaten. Later had hij bij Monument Records erg veel succes met zelfgeschreven liedjes zoals "Only the Lonely", "Crying", "Blue Bayou" en "Pretty Woman".
In 1966 kwam zijn vrouw Claudette bij een mortorongeluk om het leven en in 1968 kwamen bij een brand in zijn landhuis twee van zijn drie kinderen om het leven. In 1973 was zijn broer op weg naar hem om Thanksgiving te vieren, maar kwam om het leven door een auto-ongeluk.
In 1987 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Om dit te vieren trad hij op met Elvis Costello en Bruce Springsteen in een televisiespecial "Roy Orbison and Friends". Roy was eindelijk terug aan de top en maakte dat nog eens duidelijk door deel uit te maken van de supergroep The Traveling Wilburys waarvan Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne en Tom Petty ook deel uitmaakten.
In 1988 bracht Orbison een nieuw album uit, namelijk Mystery Girl, dit album had vele hits waaronder "You got it". Dit nummer speelde hij maar één keer live en dat was enkele dagen voor zijn dood op de Diamond Awards in Antwerpen.